16
17
18
19
2
20
21
1
10
11
12
13
14
15
3
4
5
6
7
8
9

Dr. Tonči Tadić, predsjednik Euromediteranskog foruma, sudjeluje na dijalogu Unije za Mediteran s glavnim euromediteranskim think tankovima

Barcelona, ​​3.listopada 2012.

 

Tajništvo Unije za Mediteran okupilo je predstavnike glavnih euromediteranskih think tankova za sudjelovanje na radionici "Multilateralnost euromediteranskih odnosa: Uloga Unije za Mediteran". Radionica je usmjerena na identificiranje modela za multilateralni okvir euromediteranskih odnosa unutar novog političkog konteksta na južnoj obali i gospodarske krize na sjeveru Mediterana, te na analizu područja suradnje u okviru Unije za Mediteran.

Tijekom uvodnog govora, glavni tajnik UzM Sijilmassi naglasio je važnost euromediteranskih think tankova kao "ključnih aktera u izgradnji zajedničkih napora i stalnog dijaloga u euromediteranskoj regiji". On je također dodao da je "najbolji način za Tajništvo UzM da premosti trenutne političke i ekonomske transformacije jačanje regionalne suradnje kroz provođenje konkretnih projekata, koji će imati značajan utjecaj u regiji".

Sastanku je prisustvovao Senén Florensa, predsjednik Izvršnog odbora IEMed-a, koji je naglasio da će ova radionica i multilateralni dijalog "pomoći graditi našu zajedničku misiju i istražiti nove pristupe ". Stručnjaci i predstavnici iz različitih think tankova analizirali su uloge javnog i privatnog sektora, te pozvali na razvoj euromediteranskih inicijativa  i suradnje u važnim područjima kao što su zapošljavanje mladih, otvaranje novih radnih mjesta, visoko obrazovanje i nova istraživanja. Oni su također naglasili važnost jačanja regionalne suradnje kroz uravnoteženu kombinaciju multilateralnog dijaloga i vidljivih kratkoročnih akcija i postignuća.

Štoviše, zaključeno je, s obzirom na novi kontekst u euromediteranskoj regiji, "ako UzM nije postojala, morala bi postojati sada". U nastavku rasprave također je zaključeno  da UzM mora povećati svoju vidljivost i dati konkretne rezultate.

Ova radionica je temeljni korak u nizu konzultacija koje UzM razvija, kako bi se unaprijedila razina dijaloga i suradnje s važnim euromediteranskim sudionicima.